SRL – Pasii de respectat pentru cesiunea partilor sociale

17-11-14 Ligia Seceleanu 0 comment

nc 3

Orice Societate cu Raspundere Limitata (S.R.L.) are un capital de pornire. Capitalul respectiv acorda credibilitate societatii si este garantia existentei SRL-ului. Capitalul este format din parti sociale, fiind titlurile care sunt primite de asociat pentru aportul sau.

Diviziunea capitalului in parti tine cont de vointa asociatilor. Astfel acestia pot hotari ca partea sa aiba orice valoare, dar nu mai mica de 10 lei [Art. 11 (1), Lege 31/1990]

Partile sociale asa cum sunt inscrise in actul constitutiv au o valoare nominala, adica acea valoare la care se ajunge prin impartirea capitalului la numarul de parti sociale.

 

1.     Hotararea AGA a majoritatii asociatilor pentru cesiunea de parti

 

Intre asociati transmiterea partilor este libera [Art. 202 (1), Lege 31/1990]. Transmiterea partilor sociale persoanelor exterioare societatii trebuie prin urmare sa fie precedata de consimtamantul unei majoritati a asociatilor. Majoritatea este calificata, trebuind sa reuneasca voturile acelor asociati care impreuna cumuleaza ¾ din capital [Art. 202 (2), Lege 31/1990].

Astfel, daca se vrea vanzarea partilor sociale, primul pas este obtinerea consimtamantului majoritatii de asociati. Asociatii isi manifesta consimtamantul prin adoptarea unei hotarari a asociatilor. Atentie ! Nu este vorba despre majoritatea in numar, ci de calcularea partilor fiecarui asociat care trebuie sa ajunga la trei patrimi din capital.

Daca procedura nu este respectata, atunci cesiunea poate fi anulata [Art. 132 (1) prin intermediul Art. 196 din Lege 31/1990]

 

2.     Libertatea cesiunii intre asociati

 

O prima solutie aparenta pentru ca cesiunea sa nu treaca printr-o hotarare AGA este ca cesionarul sa devina asociat altfel. Pentru ca cesionarul sa ajunga asociat fara cesiune acesta trebuie sa se opereze o majorare de capital social.

Majorarea capitalului social presupune modificarea actului constitutiv. Art. 221 din Legea 31/1990 consacra in mod expres aceasta posibilitate in favoarea SRL-urilor, cu respectarea dispozitiilor Art. 210 care privesc a priori societatile pe actiuni.

In principiu hotararea asociatilor se ia cu majoritate absoluta, adica cu voturi de 50+1 din numarul de asociati si din valoarea capitalului [Art. 192 (1), Lege 31/1990], mai putin atunci cand este vorba de modificarea actului constitutiv. Cum majorarea presupune modificarea actului constitutiv, constatam ca solutia nu este viabila intrucat ar trebui ca toti asociatii sa voteze.

Or, putem observa ca adaugarea unui nou asociat prin majorare pentru evitarea impozitelor aferente cesiunii ar trebui sa reuseasca sa adune un vot favorabil din partea asociatilor care trebuie sa fie toti prezenti.

De altfel in statut poate fi prevazuta o clauza care sa limiteze cesiunea partilor sociale, chiar si intre asociati.

 

3.     Semnarea contractului de vanzare-cumparare

 

Cesiunea de parti sociale este de fapt un contract de vanzare de parti sociale. Fiind un contract de vanzare, minimul necesar in acest contract este ca partile sa se acorde asupra pretului si obiectului – in acest caz numarul de parti. Pretul nu trebuie sa fie neaparat valoarea nominala. Altfel zis, partile sociale pot fi vandute pentru o suma mai mare decat valoreaza.

Singurul inconvenient in aceasta situatie este faptul ca diferenta intre pretul final si valoarea nominala se impoziteaza cu 16%, obligatia de plata si calcul cazand asupra cedentului/celui care vinde.

Pretul nu trebuie neaparat sa insumeze o valoare fixa, dar trebuie sa poata fi determinat in functie de elemente obiective care nu se afla sub controlul exclusiv al partilor.

De asemenea este important de retinut ca cesiunile se pot face prin act sub semnatura privata, insa anumite cesiuni trebuie neaparat sa fie acte autentice, precum cesiunea gratuita care este considerata donatie potrivit NCC.

 

4.     Actualizarea actului constitutiv

 

Potrivit Art. 203 (3), Lege 31/1990, contractul de cesiune alaturi de actul constitutiv trebuie depuse la ONRC. Pentru aceasta, actul constitutiv trebuie actualizat pentru a reflecta inlocuirea noului asociat. Actualizarea actului constitutiv presupune o serie de modificari specifice in functie de particularitatile fiecarui contract.

Actul constitutiv trebuie sa fie depus sub forma consolidata, si este posibil ca dupa o perioada de 5 ani sa fie omise numele membrilor fondatori.

5.     Indeplinirea formalitatilor de cesiune la Registrul Comertului

 

Dupa ce a fost adoptata hotararea AGA, aceasta trebuie depusa la ONRC in termen de 15 zile [Art. 202 (2.1), Lege 31/1990]. Publicarea respectivei hotarari permite in primul rand opozitia tertilor si in al doilea rand dobandirea efectului fata de terti [Art. 203 (2), Lege 31/1990].

Astfel, daca depunerea nu este facuta cu actele ce trebuie realizate in anumite conditii, cesiunea nu va putea fi opusa altor parti in afara de cele care au semnat contractul.

Acesti pasi presupun redactarea cu grija a documentelor si indeplinirea formalitatilor. Totodata atentionam ca cesiunea unei mari parti din parile sociale dintr-o SRL aduce cu sine efecte comparabile cesiunii de societate.

nc 3

Recomandare

nc 3Determinarea profitului impozabil al societatilor

Toate persoanele juridice romane sunt in principiu supuse impozitului pe profit, ceea ce semnifica pentru orice profit realizat in afara Romaniei, ca acesta va fi impozitat in tara de sursa [Art. 13 si Art. 14, Codul Fiscal]. Observam in mod clar existenta principiului … citeste mai departe

nc 3Alegerea formei de societate

Clasificarea societatilor in doua categorii „societate civila„ si „societate comerciala„ nu mai este operabila odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, insa prezinta un interes in masura in care … citeste mai departe

nc 3Societatea simpla si societatea speciala

Noul Cod Civil abroga Vechiul Cod Civil si Codul Comercial, insa Legea Nr. 31/1990 inca este in vigoare. Aceasta stare de fapt… citeste mai departeLasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: