Pensia pentru limita de varsta

22-09-14 Admin 0 comment


Vrei -pensie de boală--

Pensia pentru limita de varsta este un drept al persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii conditiile legate de varsta si stagiu de cotizare prevazute de Legea 263/2010.

Conform acestei legi:

  • Varsta standard de pensionare este 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 a Legii 263/2010.
  • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 a Legii 263/2010
  • Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 a Legii 263/2010

Cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale se pot pensiona la varsta standard de 60 de ani cu un stagiu minim in specialitate de 20 de ani – atat pentru barbati cat si pentru femei. Stagiul complet de cotizare in cazul profesionistilor din aceste domenii este de 30 de ani.

nc 3

RecomandareLasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: