Impozite si taxe de plata pentru cladirile inchiriate sau al caror proprietar este o persoana juridica

27-09-15 Ligia Seceleanu 0 comment

nc 3

0110Noul Cod Fiscal schimba regimul de impozare al cladirilor. De acum, datorita unor reguli similare, se impoziteaza destinatia cladirii si nu persoana care o detine. Altfel zis, nu se va mai permite eludarea regulilor fiscale in functie de proprietar, ci se va impozita peste tot uniform. Impozitele pot creste astfel considerabil.

Impozitul si taxa pe cladiri sunt anuale locale, ceea ce inseamna ca trebuie platite in raza de competenta a unitatilor administrativ-teritoriale in care se afla cladirea, potrivit Art. 454 din Codul Fiscal.

Principiul este unul simplu. Contribuabilii, adica cei care trebuie sa plateaca impozitul, sunt proprietarii respectivelor cladiri. [Art. 455, Codul Fiscal, 2016]. Astfel, exista o distinctie ce trebuie facuta, in functie cine este proprietarul cladirii : persoana fizica sau juridica.

Este de important sa retinem inainte ca in general impozitele nu sunt datorate pentru cladirile cu destinatie de utilitate sau interes public (spitale, scoli, lacase de cult, de infrastructura). De asemenea pentru o cladire aflata in proprietatea unei fundatii sau spre exemplu in proprietatea unui veteran de razboi, persoana cu handicap grav sau accentuat (dar si persoanele incadrate in gradul 1 de invaliditate) nu se cere impozit.

De asemenea, indiferent de locatia unde sunt exercitate, activitatile agricole au o cota de impunere de 0.4%.

 

Cine plateste impozitul daca proprietarul este o persoana fizica

Presupunand ca firma nu are in patrimoniu un bun imobil (fie ca nu i-a fost donat, sau vandut etc.) si nu este proprietara, pentru a putea folosi o cladire ca sediu social sau ca punct de lucru, trebuie sa incheie un contract.

Exista mai multe tipuri de contracte ce pot fi incheiate – exemplul prim fiind un contract de inchiriere, sau un contract de comodat. In oricare dintre aceste cazuri, persoana juridica nu are de platit impozitul pe cladiri.

In baza contractului de inchiriat ce trebuie anexat declaratiei fiscale, persoanei fizice ii vor fi calculate darile, in functie de valoarea impozabile a cladirii. Cuantumul total al impozitului este influentat de o serie de factori, precum destinatia spatiului de locuit dar si  materialele de constructie, existenta utilitatilor (apa, gaze, electricitate) si vechimea ei.

In principiu orice persoana fizica datoreaza un impozit de o cota de  0.08%- 0.2% aplicata valorii impozabile a cladirii. [Art. 457(1), Cod Fiscal]. Valoarea exacta este derminata la nivel local.

Valoarea impozabila in lei se determina prin imultirea suprafetei construite desfasurate a cladirii (in m²) cu valoarea impozabila determinata prin lege (leu/m²).

 

Daca persoana fizica inchiriaza spatiul unei societati, atunci va plati un impozit mai mare.

 

Prin inchiriere sau imprumut de folosinta, persoana fizica schimba destinatia initiala a cladirii intr-una nerezidentiala, ceea ce permite cresterea cotei de impunere. Aceasta variaza intre 0.2 si 1.3% [Art. 458, Cod Fiscal].

Daca insa persoana fizica inchiriaza parti din cladire, pentru calcularea impozitului se va face o demarcatie intre zona cu scop rezidential si zona cu scop nerezidential, carora le vor fi aplicate cotele specifice de impozitare.

Urmatorul pas este determinarea domiciliului fiscal. Daca spre exemplu persoana juridica nu desfasoara activitati comerciale la domiciliul fiscal (cel mai adesea fiind sediul social), atunci regimul de impozitare al persoanei fizice este cel de rezidenta. Persoana juridica deci va fi impozitata pe suprafata pe care o utilizeaza in mod regulat pentru desfasurarea activitatilor sale.

Problema este atunci cand nu se poate determina exact care este suprafata pe care se desfasoara activitati comerciale, intrucat in acest caz asupra intregii cladiri se va aplica in cazul unui sediu social cu activitati economice un impozit mai mare.

Din aceasta cauza este util sa se prevada in contractele de inchiriere care este suprafata exacta ce este acordata persoanelor juridice.

 

Cine plateste impozitul daca o proprietarul este o persoana juridica

 

Principiul ce trebuie urmat in acest caz este acelasi : persoana juridica care a achizitionat imobilul plateste impozitul.

Principiul de calcul este acelasi ca la persoane fizice : pentru cladirile rezidentiale se aplica o cota de impunere asupra valorii impozabile a cladirii de 0.08%-0.2%, iar pentru cladirile nerezidentiale de 0.2%-1.3%.

Regulile nu sunt substantial diferite, insa absenta de evaluare corespunzatoare a valorii impozabile a cladirii o data la 3 ani face ca impozitul pe cladiri sa fie de 5%. Este important de notat ca in cazul in care o persoana juridica inchiriaza de la o alta o cladire iar valoarea nu este actualizata, cota de 5% revine in sarcina persoanei juridice proprietare.Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: