Impozit pe venit de 1% pentru anumite microintreprinderi introdus de Noul Cod Fiscal

14-09-15 Ligia Seceleanu 0 comment

Legea Nr. 227/2015 privind Noul Cod Fiscal aduce o serie de modificari favorabile contribuabililor persoane juridice.

 

Astfel, in ceea ce priveste microintreprinderile, modificarile fiscale prevad un regim preferential, destinat sa promoveze si sa sustina infiintarea de noi afaceri. Potrivit noilor dispozitii, o microintreprindere nou infiintata poate beneficia de un impozit de 1% pe venituri, pana la 2 ani de la data infiintarii. Prevederea inlocuieste vechiul sistem in care orice fel de microintreprindere era supusa unui impozit de 3%.

Conditia necesara pentru a beneficia de aceasta noua cota de impozitare de 1% este ca persoana sa fie o microintreprindere.

Potrivit art. 47 o microintreprindere trebuie sa :

  • Fi realizat in anul fiscal precedent venituri din activitati, cu exceptia: activitatilor bancare ; de asigurare (insa nu si de intermediere in asigurare) ; jocurilor de noroc ; explorare, dezvoltare si exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale ;
  • Fi realizat venituri care nu au ca sursa consultanta sau managementul in proportie de 80% din veniturile totale ;
  • Fi realizat venituri mai mici de 65 000 de euro (echivalentul in lei la data inchiderii exercitiului fiscal) ;
  • Nu aiba participatie publica in capitalul social ;
  • Nu se afle in dizolvare, urmata de lichidare inregistrata la registrul comertului sau la instantele judecatoresti.

Aceasta conditie de adecvare la statutul de microintreprindere este necesara pentru a putea beneficia de aplicabilitatea dispozitiilor din Noul Cod Fiscal. Pentru a beneficia de noua cota de impozitare, microintreprinderile trebuie sa mai indeplineasca un numar de conditii suplimentare.

Conditiile suplimentare de indeplinit pentru a beneficia de impozitul de 1%

 

Persoanele juridice nou-infiintate pot deroga de la cota de impozitare de 3% daca sunt constituite pe o durata mai mare de 48 de luni, au cel putin un salariat si daca actionarii/asociatii nu au mai detinut parti sau actiuni la alte persoane juridice. Cota preferentiala de 1% se va aplica pe o durata de 24 de luni de la data inregistrarii.

Este important de notat ca potrivit Noului Cod Fiscal, doar persoanele juridice romane pot beneficia de acest nou regim.

Lichidarea voluntara prin hotararea AG, dizolvarea fara lichidare, inactivitatea temporara, declaratia pe proprie raspundere asupra faptului ca nu se desfasoara activitati la sediul social sau secundar, majorarea capitalului social al microintreprinderi prin aporturi aferente sau transferul (vanzarea, cesiunea sau schimbul) de titluri de participare detinute sunt toate cazuri care impiedica microintreprinderea sa beneficieze de impozitul preferential.Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: