Graficul Gantt

09-12-14 Admin 1 comment

nc 3

Ce este graficul Gantt

calendarPe scurt, graficul Gantt, este un instrument de planificare a activitatilor. Daca intr-un plan de afaceri se urmareste, de exemplu, construirea etapelor prin care se ajunge la atingerea obiectivelor propuse, acest grafic ne reliefeaza si ne fixeaza in timp fiecare activitate necesara de indeplinit.

Cu ce ne ajuta graficul Gantt

Sa presupunem urmatorul exemplu ilustrativ: planul nostru de afaceri, prin care vrem sa ajungem de la o idee la aplicarea acesteia si castigul asteptat, reprezinta organizarea si ordonarea tuturor activitatilor necesare pentru pregatirea noastra de dimineata, pentru a pleca la serviciu.
Astfel, tot ritualul nostru matinal devine planul aplicat prin care dorim sa ajungem la locul de munca pentru a primi la sfarsitul lunii salariul. Daca reusim sa ne coordonam toate activitatile suficient de bine si reusim sa ajungem in fiecare zi la timp, la sfarsitul lunii nu vom fi penalizati pentru intarzieri.
Pentru aceasta, fiecare dintre noi foloseste mental un grafic Gantt care a fost construit de parintii nostrii [ne-au invatat cu ce sa ne imbracam cum si cand, in ce etape etc] si imbunatatit de noi.
Imaginati-va o situatie in care in fiecare dimineata, timp de o saptamana, am uita ordinea etapelor necesare de parcurs inainte de a iesi din casa. Am incepe prin a ne incalta, apoi mergem sa facem dus. Va trebui, bineinteles sa ne descaltam. Apoi ne-am lua sacoul inainte de a ne pune camasa, ne-am pune palaria pe cap si am iesi in strada doar pentru a ne intoarce sa ne luam pantalonii…
Cu siguranta, daca lucrurile nu sunt facute in ordinea lor optima, fireasca, nu va fi zi din saptamana imaginata in care sa ajungem la timp la serviciu.

Pentru ca nimeni nu a fost instruit de mic sa respecte intocmai [si sa le si cunoasca perfect, in acelasi timp] ordinea activitatilor necesare, precum si perioadele de realizare, pentru a ajunge la implementarea cu succes al unui plan de afaceri, graficul Gantt devine in instrument indispensabil oricarui manager de proiect.
Prin acest instrument se realizeaza o planificare in timp a activitatilor. Daca ar fi sa revenim la exemplul nostru, planul pe care il realizam in fiecare dimineata privind activitatile noastre cotidiene si insiruirea lor in timp [serviciu, apoi plata unei facturi, plimbarea la supermarket si abia apoi dusul de dinaintea somnului] reprezinta un grafic Gantt mental care ne ajuta sa fim eficienti si la finalul zilei sa fi indeplinit tot ce ne-am propus. Asta, bineinteles, daca atat planul zilnic cat si planificarea lui sunt viabile, realizabile.

Ce se planifica in graficul Gantt

Un plan de afaceri, practic, reprezinta rezolvarea unei probleme. Adica avem o idee, problema este cum o punem in practica, iar rezultatul fructuos este indicatorul de succes. Planul este acest drum prin care ideea ajunge la un rezultat, problema fiind astfel rezolvata.

 • Pentru fructificarea ideii in primul rand trebuiesc evidentiate elementele care trebuiesc imbinate. Daca vrem sa facem o afacere din comercializarea produselor de panificatie, de exemplu, putem identifica de la inceput cel putin patru elemente esentiale: locul, spatiul fizic, de desfacere a marfii; produsele in sine; personalul calificat necesar pentru a realiza procesul de vanzare si vizibilitatea magazinului[degeaba avem cea mai buna marfa, cei mai buni vanzatori si cel mai frumos spatiu daca toate acestea se afla la cinci kilometri de cel mai apropiat drum].
 • Dupa evidentierea elementelor necesare, pentru fiecare dintre acestea in parte, se identifica o serie de activitati necesare pentru obtinerea acestor elemente. Urmand acelasi exemplu, observam ca spatiul bun trebuie cautat si inchiriat sau cumparat, amenajarea lui va fi obligatorie, va trebui sa cautam personalul, cel mai bun producator de produse specifice, negocierea contractelor cu furnizorii, obtinerea de licente etc
 • Dupa ce am identificat toate activitatile necesare de indeplinit, le vom ordona in cea mai buna, fireasca ordine [nu vom angaja vanzatorul inainte de a fi semnat contractul de inchiriere al spatiului si nici nu vom negocia termene de plata inaintea infiintarii firmei] si vom incepe sa le planificam in timp. Aceasta planificare reprezinta constructia graficului Gantt

Realizarea efectiva a graficului Gantt

Dupa ce am identificat elementele necesare realizarii scopului propus prin planul de afaceri, acestea se transforma in obiective de indeplinit. Pentru aceasta, la fel cum am aratat mai sus, se vor creiona o serie de activitati specifice fiecarui obiectiv.
De exemplu:

 • Obiectivul 1:
  • Activitatea 1.1
  • Activitatea 1.2
  • Activitatea 1.3
 • Obiectivul 2:
  • Activitatea 2.1
  • Activitatea 2.2
  • Activitatea 2.3
 • Obiectivul 3:
  • Activitatea 3.1
  • Activitatea 3.2
  • Activitatea 3.3

Dupa ce am stabilit si unitatea de timp pe care o vom folosi pentru realizarea activitatilor [aceasta poate fi zi, saptamana, luna sau chiar an] suntem pregatiti sa editam graficul Gant, sub forma unui tabel, dupa cum urmeaza:

 

 

 

 

timp 1 timp 2 timp 3 timp 4 timp 5
Activitatea 1.1 xx xx
Activitatea 1.2 xx xx xx
Activitatea 1.3 xx xx xx
Activitatea 2.1 xx xx
Activitatea 2.2 xx xx xx xx xx

 

Cu ajutorul acestui simplu tabel vom sti in fiecare unitate de timp ce avem de facut. Daca unitatea aleasa pentru implementarea planului este saptamana, conform tabelului Gantt de mai sus vom sti in fiecare saptamana ce activitati sunt necesare de realizat: In saptamana 1 vom realiza activitatile 1.1, 1.3 si 2.2, in saptamana 2 avem de facut 1.1, 1.2, 1.3 si 2.2 etc.
In acest fel nu numai ca devine evident ce trebuie facut pentru a ajunge la indicatorii de succes stabiliti, dar si ordinea necesara.
Graficul Gantt ne va arata in fiecare moment atat drumul parcurs cat si cel care mai trebuie urmat pentru a ajunge de la idee la succes.

nc 3

Recomandare

nc 3Analiza SWOT

Fie ca e vorba de o idee noua de afaceri, fie ca e vorba de o analiza complexa a unei intreprinderi cu traditie, analiza SWOT este un instrument extrem de valoros prin care se poate ajunge la o viziune de ansamblu asupra proiectului de afacere chiar daca… citeste mai departe

nc 3Negocierile – etapa prealabila in formarea Contractului de Vanzare

Libertatea de a intrerupe negocierile este restrictionata in numele loialitatii si al respectarii previziunilor legitime ale precontractantilor. In cazul rupturii negocierilor sanctiunea consta in daune si interese, dar valoarea prejudiciului reparabil nu include castigulrile sperate… citeste mai departe

nc 3Societatea simpla si societatea speciala

DREPTUL SOCIETATILOR. Clasificarea societatilor. Societatea simpla si societata speciala. Cum ne dam seama care dispozitii sunt aplicabile… citeste mai departeDiscussion

 • 10 elemente obligatorii ale unui plan de afaceri | NormaCorp

  […] 2. Graficul GANTT […]

  09-12-14 Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: