Societatea simpla si societata speciala

03-03-14 Ligia Seceleanu 0 comment

 

 

nc 3

DREPTUL SOCIETATILOR. Clasificarea societatilor. Societatea simpla si societata speciala. Cum ne dam seama care dispozitii sunt aplicabile.

Noul Cod Civil abroga Vechiul Cod Civil si Codul Comercial, insa Legea Nr. 31/1990 inca este in vigoare.

Aceasta stare de fapt, ne impune sa consideram Legea Nr. 31/1990 ca fiind legea speciala in raport cu Noul Cod Civil.

Noul Cod Civil prevede o distinctie intre societatile simple (civile) si cele speciale. Articolul 1888 – Formele Societare din Noul Cod Civil ne indica aceasta diferenta.

Astfel ambele categorii au la baza un contract de societate. Cu toate acestea, societatile speciale sunt constituite cu scopul de a exercita anumite activitati economice sau diverse profesii, reglementate prin legi speciale. Un exemplu de o lege speciala este Legea 31/1990 privind societatile comerciale.

Contractul de societate presupune o obligare reciproca de a coopera pentru desfasurarea unei activitati precum si o contributie prin aporturi in numerar, in bunuri, un cunostiinte specifice sau prestatii, cu scopul de a imparti beneficiile sau de a se folosi de economia ce ar putea rezulta.

Pentru societatea simpla, cele mai uzuale cazuri de folosinta sunt constructia unei case cu mai multe apartamente, exploatarea in comun a terenurilor de mai multi proprietari etc.

Distinctia trebuie facuta si in vederea normelor aplicabile fiecarei categorii. Astfel trebuie observata Sectiunea a 2-a a Noului Cod Civil – Articolele 1890 si urmatoarele. Doar in ipoteza in care nu exista nicio prevedere speciala, se vor aplica dispozitiile in privinta societatii simple.

 

 Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: