Alegerea Formei de Societate

03-03-14 Ligia Seceleanu 0 comment

 

 

nc 3

DREPTUL SOCIETATILOR – Alegerea Formei de Societate. 9 lucruri de avut in vedere in alegerea tipului de societate

  1. Clasificarea societatilor in doua categorii  „societate civila„ si „societate comerciala„ nu  mai este operabila odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, insa prezinta un interes in masura in care Legea 31/1990 inca mai face referire la societatile comerciale.
  2. Daca in trecut o societate civila nu putea exersa decat o activitate civila, riscand calificarea intr-o societate de fapt, actualmente dispozitiile societatilor simple le sunt aplicabile atat societatilor simple, cat si societatilor de fapt (in acest sens, Art. 1893 Noul Cod Civil).
  3. Este necesar sa mentionam, ca Legea 31/1990 este inca in vigoare. Aceasta ar putea atrage aplicarea unor dispozitii reminiscente. O societate comerciala prin forma sa este comerciala chiar daca exerseaza o activitate civila. Toate actele concluse de o societate comerciala sunt deci acte de comert, mai putin exceptiile.
  4. Pe plan fiscal, clasificarea rezultatelor societatii civila in privinta impozitului pe venit depinde, in principiu, de activitatea lor (Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, art.7, alin.1, pct.7). In schimb, societatile de capital releva de impozitul pe societati, oricare ar fi obiectul acestora (Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, art.13 – 18)
  5. Inainte de a gasi o structura societara, trebuie sa te asiguri ca activitatea protejata nu releva de o legislatie specifica care impuse forma sau restrange alegerea, spre exemplu in cazul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive (Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, art.13 – 18)
  6. Alegerea unei forme de societate comerciala trebuie de asemenea adaptata la mijloacele financiare si la obiectivele asociatilor. O societate pe actiuni se preteaza listarii la bursa, o societate cu raspundere limitata, niciodata.
  7. Alegerea formei societare este oferita intre categoriile de  tipuri de societate speciale oricare ar fi natura civila sau comerciala a activitatii: societate in nume colectiv, societate in comandita simpla, societate cu raspundere limitata, societate anonima, societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni. (Legea Societatilor, Nr. 31/1990, Titlul 1, Art. 2) Alaturi regasim intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, persoanele fizice autorizate.
  8. Mai mult, forme speciale de societati sunt oferite pentru anumite activitati – este vorba despre societatea profesionala pentru profesiile liberale si societati agricole pentru activitatile agricole (Legea Nr. 36 din 30 aprilie 1991)
  9. Pentru o colaborare intre intreprinderi sau pentru realizarea de operatiuni de risc, alegerea poate sa se faca pentru o societate fara personalitate morala, asocierea in participatiune.


Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: