Despre bani pe net

04-06-15 Admin 0 comment

Sa ne imaginam internetul ca un oras. Acest oras este format din: oameni, locuinte, magazine de diverse tipuri, unitati de cazare si de servire a mesei, institutii ale statului, raufacatori, fabrici si uzine etc.

Locuitorii acestui oras doresc sa gaseasca metode pentru a-si castiga cat mai usor si mai indestulator existenta. Normal si firesc.

Unii lucreaza pentru fabrici sau sunt angajatii micilor intreprinzatori, ori a institutiilor care gestioneaza activitatea si bunul mers al urbei si care din asta isi castiga existenta.

Alta categorie de oameni este cea a proprietarilor micilor afaceri sau ai uzinelor.

In fine, ultima categorie este formata din raufacatorii si cersetorii care nu aduc nimic societatii, castigandu-si traiul ciupind pe cat posibil din avutul sau mila celorlalti.

Ce fac toti acesti oameni cu banii?

Ii cheltuie in interiorul orasului pe bunuri si servicii puse la dispozitia lor de ceilalti intreprinzatori, ori in afara orasului in activitati ce pot presupune turism sau achizitionarea de lucruri care nu se gasesc in urbea proprie.

Pentru a intelege cum poti face bani intr-un oras trebuie sa intelegi de unde apare si unde se duce toata aceasta masa monetara de care locuitorii se folosesc pentru a realiza toate schimburile comerciale.

Ei bine, pusa astfel problema, intelegem ca banii vin din afara orasului! Cum?

Simplu: Fabricile si uzinele isi vand produsele clientilor altor localitati, autoritatile locale primesc bani din taxe de tranzit,  sa spunem, iar unitatile care ofera servicii de masa si cazare incaseaza din activitati specifice domeniului turistic.

Exista si o parte a masei monetare care se ruleaza in interiorul orasului (angajatul plateste taxa la primarie, restaurantul plateste chiria, uzina plateste salariul angajatului etc.), dar acest segment de rulaj ne intereseaza mai putin.

De ce? Pentru ca acest rulaj nu schimba cu nimic conditia economica a intregului, respectiv a partilor componente: Uzina produce 5 masini care se vand in interior si care vor fi cumparate de cei cinci oameni carora li s-au stricat cele cinci masini care au fost cumparate in urma cu cinci ani, iar cei cinci cumparatori isi castiga banii din producerea celor cinci masini.

Daca nu se vinde si a sasea masina nici uzina, nici angajatii nu evolueaza in nici un fel. Ba mai mult, daca unul din angajati isi cheltuie un salariu in afara orasului, va fi intotdeauna cu un salariu in urma posibilitatii de a-si cumpara masina peste cinci ani si deci, va avea salariul mai mic pentru ca va produce cu o masina in minus.

Asadar, important este ca orasul sa aduca bani din afara lui.

Cum poti face bani in acest oras?

Metoda 1.: Angajat – munca lunara, plata lunara.

Metoda 2.: Mic intreprinzator – o mica afacere care ajuta la rularea banilor in interiorul urbei, cu o mica componenta de atragere a fondurilor din afara orasului (magazinul din colt va vinde 99% din produse locuitorilor din zona si numai un procent turistilor aflati in tranzit).

Metoda 3.: Patron de fabrica sau uzina (implicare directa in procesul de productie si actor important pe piata importurilor si exporturilor de produse).

Metoda 4 la care se gandeste toata lumea (cea a autoritatilor locale) nu exista pentru ca nimeni nu poate patrona o institutie de acest fel, iar cei care scot bani din acest sistem sunt tot angajati, inclusi deci in cadrul metodei 1.

In fine, metoda 5. este cea a furtului si talhariei dar, pentru ca intra in conflict direct cu celelalte, nu are rost sa discutam despre ea.

Sa inversam acum procesul imaginativ si sa incepem sa intelegem prin analogie spatiul virtual.

Internetul, la fel ca orasul nostru, daca nu aduce bani din afara lui, moare.

Uzinele internetului sunt marile corporatii care construiesc infrastructura hardware si software ce face posibila existenta acestui loc.

In rest totul e la fel: Magazinele devin magazine online, hotelurile devin servere, strazile devin conexiuni la internet, parcurile de distractii devin site-uri de jocuri online etc.

Toata lumea pe internet vrea trafic! Pentru ca traficul este ceea ce e pentru un magazin vadul comercial. Cu cat mai multi oameni trec pe acolo cu atat mai mari sunt sansele ca produsele sa se vanda.

Dar ce vinzi cand nu ai ce vinde? Trece cetateanul linistit pe strada si vede o vitrina superba. Paseste inauntru si nu gaseste nimic de vanzare. Gaseste doar pliante cu alte locuri in care ar putea intra. La inceput culege cateva dintre ele, dar pana la urma se satura si nu mai ia nimic din astfel de locuri. Ajunge doar sa admire vitrinele fara de produse ale unor magazine care nu vand nimic. Gaseste pe internet o multime de site-uri cu o multime de informatii care-l tin ocupat pana se termina ziua si incepe urmatoarea…

Banii pe net, la fel ca in orasul mai sus amintit, se fac cu adevarat doar din afara lui.

Aplicand cele trei metode de a face bani in oras, descoperim cele trei modalitati de a face bani pe net:

1. Angajat al unei institutii care isi desfasoara activitatea la nivel online sau care face posibil prin tehnologie acest spatiu;

2. Mic intreprinzator: aduce bunuri sau servicii mai aproape de consumatorul final (magazin, distribuitor)

3. Patron de institutie care produce bunuri si/sau servicii indispensabile spatiului virtual.

Pentru ca e mai la indemana, multi incearca sa castige cativa banuti din activitati de advertising (acele magazine care de fapt nu vand nimic ci ofera gratis pliante). Multi reusesc. Dar munca lor ar fi mult mai bine remunerata daca si-ar indrepta efortul in directia de a aduce bani in internet decat din incercarea de a rula banii deja existenti. Acestia sunt acei oameni de care vorbeam ca pleaca in concediu fara a produce a sasea masina care sa se vanda in afara orasului. Tot ei sunt cei care vor avea salariul din ce in ce mai mic.

Asadar, cel mai usor mod de a castiga bani pe net nu e sa vinzi spatii goale, ci sa cumperi spatii goale pe care sa le umplii cu produse. Efortul de a crea vad comercial pentru altii este mult mai bine remunerat daca acolo asteapta sa fie vandute propriile produse.Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: