Cum poti sa protejezi Proprietatea Intelectuala si Industriala

10-11-14 Ligia Seceleanu 0 comment

nc 3

Daca ai drepturi de autor, o marca, un brevet sau o inovatie, sau chiar numele comercial al intreprinderii, acestea pot fi protejate. Protejarea acestor drepturi ajuta competitivitatea autorului pe piata, contribuind astfel la diferentierea lui si viabilitatea operatorului pe piata. Din proprietatea intelectuala, protejata cum trebuie, se poate face un profit foarte usor. Valoarea adaugata fiind aportul oricarei creatii intelectuale, pentru a obtine profit, trebuie inainte de toate ca proprietatea intelectuala sa fie protejata adecvat.

 

Ce este Proprietatea Intelectuala si Industriala?

 

Pentru fiecare dintre urmatoarele categorii se acorda protectie specifica :

Pentru numele si marca societatii, ceea ce este protejata este forma acestora [Lege 84/1998]. Astfel un cuvant, o fraza, o imagine, un logo sau orice combinatie a acestora pot fi protejate. Marca permite diferentierea de catre celelalte produse sau competitori pe piata. Daca marca este inregistrata, atunci orice utilizare a acesteia de catre oricine altcineva in afara de proprietarul inregistrat poate fi oprita.

Practici de pastrare a drepturilor autorului

Drepturile de autor [Lege 8/1996] spre desebire de marca nu trebuie inregistrate la o autoritate. Mecanismul nu este complicat, intrucat prin simpla exprimare a unei opere originale (opera fiind insasi exprimarea autorului) protectia este dobandita.

Protectia dobandita prin drepturile de autor nu presupune neaparat o creatie artistica, ci poate fi acordata si asupra rapoartelor, programelor de software, website-urilor si materialelor de marketing.

Pentru a asigura o buna practica in acest domeniu, o distinctie trebuie facuta intre trei domenii.

Daca este vorba despre drepturile de autor pentru care se doreste o protectie, atunci o practica des intalnita este inscrierea pe documente sau rapoarte a mentiunii « In proprietatea lui… Toate drepturile rezervate.»

Utilizarea mentiunii permite notificarea celorlalti cum ca documentele sunt protejate si ca nu pot fi distribuite liber. Daca mentiunea lipseste, nu inseamna insa ca materialul nu este protejat.

 

Cum sa procedezi cu drepturile de autor ale altora

 

Pentru drepturile de autor care apartin tertilor sau altor persoane, folosirea creatiilor lor nu ar trebui facuta fara ca in prealabil sa fie obtinut consimtamantul acestora. Consimtamantul lor inseamna permisiunea data in mod expres de a le fi folosite operele.

Folosirea creatiilor acestora, chiar si in parte, nu inlatura nevoia de a fi obtinuta permisiunea.

 

Programe de software « open source » si drepturile de autor

 

Expresia de « open source » sau « freeware » inseamna ca oricine are acces printr-o licenta gratuita la respectivele programe. Acest lucru nu implica doar utilizarea programelor, ci chiar si redistribuirea sau eventualele ajustari/modificari pe care ar vrea sa le faca cineva.

Totusi, daca aceste programe beneficiaza de o licenta gratuita, nu inseamna automat ca nu mai exista niciun risc. De aceea este necesar ca licenta care insoteste programul sa fie citita.

O Licenta de tip « GPL », global public license trebuie examinata in mod special, pentru ca in anumite cazuri presupune ca orice « modificare » facuta sa trebuiasca sa fie impartita cu publicul. Prin urmare, daca in creatia intelectuala originala produsa – programul de software, este inclusa vreo parte sau alt program cu licenta de tip “GPL”, este posibil sa ca orice alte drepturi asupra programului dezvoltat original sa fie in mod automat considerate « publice».

 

Ce idei si inventii pot proteja brevetele

 

Un brevet este o autorizatie acordata in functie de tara de origine a solicitantului care ii acorda acestuia un monopol limitat la o perioada de timp. Brevetul se acorda pentru inventii [Lege 64/1991]

In anumite conditii si programele de software pot fi considerate inventii – daca cu ajutorul lor se obtine un lucru cu adevarat inovativ in raport cu stadiul tehnicii actuale.

Primul pas, daca exista o idee ce poate fi brevetata, este ca ideea sa fie scrisa si inregistrata. Pentru a afla daca ideea poate fi protejata, un consilier in proprietate industriala sau un consultant pot fi cautati pentru a determina daca ideea este brevetabila. Cererea de inregistrare alaturi de documentatia necesara trebuie depusa la OSIM pentru ca autoritatea sa poata decide.

 

Secretele de meserie

 

Sunt denumite secrete de meserie acele informatii sau asa-zisul « know how » care sunt mai putin cunoscute publicului. Cunoasterea de catre public este totodata o conditie necesara pentru ca secretul sa nu mai fie protejat. Presupunand ca o reteta exista pe piata deja aceasta nu mai poate fi considerata un secret de meserie.

Spre deosebire de celelalte categorii, secretele de meserie dispun de o protectie mai slaba, de aceea este recomandata sporirea securitatii fizice. Astfel, accesul la secrete trebuie acordat doar acelor persoane care au absoluta nevoie sa-l cunoasca.

Toate aceste forme de proprietate intelectuala sau industriala sunt protejate in mod aparte de catre lege. Tratarea lor trebuie facuta cu seriozitate, intrucat riscurile de violare a proprietatii intelectuale sunt frecvente.

nc 3

Recomandare

nc 3Criterii pentru a breveta o inventie

Lasand la o parte domeniul biotehnologiei, obiectul inventiei poate fi un produs sau un procedeu, intr-un domeniu tehnologic. Acest lucru nu este insa suficient, anumite conditii trebuind sa fie indeplinite pentru a permite unei inventii….citeste mai departe

nc 3Cum inregistrezi o marca

Marca reprezinta potrivit Legii Nr. 84 din 1998, Art. 2, orice semn susceptibil de reprezentare grafica care poate distinge produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altei intreprinderi….citeste mai departe

nc 3Ce contributii si impozite se platesc in cazul drepturilor de autor

In cazul in care a fost semnat un contract de cesiune de drepturi de autor sau chiar o conventie civila avand ca obiect drepturile de autor, se datoreaza impozit pe venit.e…citeste mai departeLasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: