Cronică de întrebări frecvente în clauze abuzive – la ce trebuie să îți dai răspunsul înainte de orice

24-11-16 Ligia Seceleanu 0 comment

Ca în orice situație în care se cere prezentarea unui text sau a unei situații, este bine să îți pui niște întrebări și să îți oferi niște răspunsuri.

Cu atât mai mult, în condițiile în care te regăsești în situația în care vrei să obții ajutor sau vrei să te orientezi în calitate de consumator care se confruntă cu clauze abuzive, este necesar să îți răspunzi la un anumit număr de întrebări.

Îți prezentăm mai jos o listă a întrebărilor pe care ar trebui să ți le pui și la care ar trebui să ai răspuns ca să îți poți evalua situația.

 

1.      Introducerea în subiect – context și detalii

 

 • Cu ce bancă ai încheiat contract ? Ce fel de credit (nevoi personale/ipotecă/imobiliar), ce sumă și în ce valută ?
 • Până când ți-ai achitat datoriile? Care este suma pe care ai plătit-o în total ? Întrebarea este esențială pentru înțelegerea contextului și setarea cadrului general.
 • Ai avut vreo tentativă de a negocia cu banca? Ți-au fost trimise acte adiționale în decursul perioadei?
 • Ce motiv ai avut pentru care de la o anumită dată ai sistat plățile ?
 • Ce speri să obții în cazul unei acțiuni în instanță ? Ce speri să obții în mod realist în instanță ?
 • Ești pregătit să îți asumi obligațiile ce decurg din recalcularea creditului ?

 

2.      Cuprins – care sunt/dacă există clauze abuzive în contract

 

Știm. Contractul tău din perspectivă subiectivă ar fi plin de clauze abuzive. Cu toate acestea, legea (și în special Articolul 4 in Legea Nr. 193/2000) prevede că , clauzele abuzive dintr-un contract sunt: a) clauzele contractuale care nu au fost negociate direct cu consumatorul; b) clauzele care prin ele însele sau luate împreună creează un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile pârților; și c) clauzele care sunt stipulate în detrimentul consumatorului și contrar bunei-credințe.

 

A.    Contractul NU a fost negociat :

 • Ai avut un termen în care să te gândești la contractul care ți-a fost dat ? Cât timp a trecut de la prezentarea contractului până la semnarea sa ?
 • De ce ai ales respectivul credit ? Dacă există mai multe bănci pe piață, nu înseamnă că dacă alegi un anumit tip de credit de la o bancă, ai și negociat condițiile aferente.
 • Ai semnat un contract de adeziune ? Cum ai putea demonstra că ai primit o versiune standard, preformatată ?

B.     Care sunt clauzele pe care NU le-ai negociat și pe care ai vrea sa le contești ca fiind clauze abuzive ?

 

Printre cele mai întâlnite exemple, vă oferim următoarea listă :

 • Nu am negociat comisionul de administrare
 • Formula de calcul a dobânzii nu a fost negociată și nici măcar raportarea la 365 de zile, în contract fiind menționat că se raportează la 360 de zile
 • Nu am putut să negociez modalitățile în care banca să mă notifice atunci când modifică unilateral dobânda și sau comisioanele
 • Clauza referitoare la comisionul de rambursare anticipată nu a fost nici ea negociată, pentru că nu aș fi fost niciodată de acord să plătesc banca pentru că rambursez înainte de termen
 • Nu a fost negociată nici clauza care prevede că am pus la dispoziție toate conturile mele băncii și care ar face din bancă autoritatea supremă de judecare a propriei datorii

 

C.     Clauzele din contract creează un dezechilibru semnificativ

 

Clauzele trebuie să fie clare și fără echivoc, pentru ca toate elementele contractului să fie ușor de înțeles de către o persoană neavizată.

În continuare, vă prezentăm câteva din argumentele care pot fi aduse pentru cele mai frecvente tipuri de clauze.

 • Clauza care se referă la comisionul de administrare nu explică ce presupune acest comision (ce prestație de administrare credit primești efectiv. Comisionul de administrare funcționează ca o dobândă ascunsă. Nu poți să verifici și să măsori ce ți-a dat banca în schimbul plății acestui comision pentru că.
 • Clauza care se referă la calculul dobânzii raportată la numărul de zile creează un dezechilibru semnificativ pentru că te induce în eroare, întrucât, dacă este raportată la 360 de zile, numărul de zile dintr-o lună ar trebui să fie invariabil – 30 de zile.
 • Clauzele prin care dobânda se modifică unilateral fără să pot alege modalitatea de notificare a schimbării, precum și faptul că nu se motivează această schimbare creează un dezechilibru semnificativ.
 • Comisionul de rambursare anticipat îngreunează posibilitatea de a rezilia contractul cu banca și este un cost care penalizează în prealabil disponibilizarea sumelor pentru bancă.

 

 

D.    Contractul a fost încheiat în detrimentul meu și contrar bunei-credințe

 

Reaua credință trebuie probată, astfel încât trebuie găsite argumentele de natură contractuală pentru care o anumită clauză ar fi fost introdusă cu rea credință.

 • Banca ar fi trebuit să te informeze în legătură cu avantajele/dezavantajele acestui credit. Avea chiar o datorie de consiliere.
 • Comisionul de administrare de fapt îți îngreunează capacitatea de rambursare, iar prin faptul când nu este definit, atunci când toate obligațiile mele de plată sunt strict delimitate, dovedește reaua-credință.
 • Banca este de rea-credință când dobânda este în sine greșit calculată, îngreunându-mi situația financiară, precum și în cazul modificării unilaterale a a dobânzii și a comisioanelor, când nu ar fi trebuit să apară astfel de clauze în contract.
 • La fel, clauzele care permit băncii să debiteze orice cont precum și să perceapă un comision de rambursare anticipată au rolul de a-i întări poziția, constituie în realitate penalități ale faptului că am subscris un credit.

 

3.      Încheiere

 

O dată ce ai analizat și te-ai întrebat care sunt clauzele care ar putea fi considerate abuzive, este momentul să te reinteroghezi asupra pretențiilor pe care le ai.

Astfel, poate nu îți dorești sau nu este posibilă anularea contractului în totalitate.

În toate cazurile, dacă ceri nulitatea, atunci sumele plătite abuziv ți se vor întoarce.

Trebuie să ceri separat majorarea sumelor ce ți s-ar cuveni cu dobânda legală aplicată de la data nulității, care intervine în mod retroactiv.

Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: