Criterii pentru a breveta o inventie

06-11-14 Ligia Seceleanu 0 comment

Ce inventii sunt brevetabile

nc 3

Brevetul se acorda asupra inventiilor. [Art. 6, Lege 64/1991]

Lasand la o parte domeniul biotehnologiei, obiectul inventiei poate fi un produs sau un procedeu, intr-un domeniu tehnologic. Acest lucru nu este insa suficient, anumite conditii trebuind sa fie indeplinite pentru a permite unei inventii sa fie brevetate. Asadar : inventia trebuie sa fie noua, sa implice o activitate inventiva si sa poata fi aplicata industrial.

Conditiile sunt cumulative, ceea ce inseamna ca inventia nu poate fi doar noua – ci trebuie sa indeplineasca si celelalte doua conditii pentru a putea fi considerata. Confirmarea este facuta si in jurisprudenta.

ICCJ, Decizia Nr. 3290 din 8 aprilie 2011 „Aceasta intrucat art. 7 din Legea 64/1991, in vigoare la data acordarii brevetului, prevedea cã o inventie este brevetabila daca este noua, rezulta dintr-o activitate inventiva si este susceptibila de aplicare industriala – aceste cerinte fiind cerute cumulativ”

 

Ce nu este considerat o inventie

 

Anumite lucruri nu pot fi considerate niste inventii in sensul Art. 7, Legea 64/1991.

Este in special vorba despre descoperiri, teorii stiintifice sau metode matematice. Asadar, presupunand ca am vrea sa ne brevetam o teorie stiintifica conform careia fiecare structura neuronala ar putea reprezenta un univers, putem renunta din start.

Pe acelasi principiu, creatii estetice (precum design-ul modificat al unei haine de la Versace), planuri sau principii in exercitarea activitatilor mentale, in legatura cu jocurile (spre exemplu cum sa joci blackjack si sa numeri cartile) sau activitatile economice, sau programe de calculator (deci principiul folosit pentru a castiga la League of Legends nu poate fi brevetat).

Prezentarile de informatii – cum ar fi modalitatea de organizare a informatiilor intr-un powerpoint nu pot fi „in sine” considerate niste inventii.

Cu toate acestea, nu inseamna ca spre exemplu un joc nu ar putea fi brevetat.  Luam ca exemplu un „joc divinatori” de tip astrologic brevetat in 1997, potrivit caruia se poate prezice evolutia jucatorului pe baza semnelor zodiacale.

 

Noutatea inventiei

 

Inventia trebuie sa fie noua, iar conform Art. 9 din Legea 64/1991 noutatea presupune ca inventia sa nu fie cuprinsa in stadiul tehnicii.

Aprecierea „stadiului  tehnicii” se face in raport cu anterioritatea anumitor elemente. Astfel, daca anumite cunostinte au devenit accesibile printr-o descriere scrisa ori orala sau folosire sau chiar „cunoastere de bun simt”, atunci nu pot fi brevetate. [Art. 9 (2), Legea 64/1991]

Sa luam un exemplu din jurisprudenta, referitor la desene si modele care trebuie sa indeplineasca aceeasi conditie a noutatii. In aceasta speta, ICCJ, Decizia Nr. 2155/2010, 26 martie 2010, este vorba despre desene si modele industriale si in special inregistrarea unui model cu umbrele. Pentru ca orice desen sa poata fi brevetabil, trebuie sa indeplineasca conditia noutatii, aici in mod evident neindeplinita intrucat este cunoscut „de intregul mapamond”.

Asadar, presupunand ca am dori sa brevetam un pai cu doua capete cu utilitate deosebita pentru acele cupluri care impart desertul, noutatea paiului precum si a ideii de a-i face doua capete nu ar putea fi considerata o inventie.

 

Activitatea inventiva si inventia

 

Ideea activitatii inventine subintelege necesitatea unei valori adaugate. Aceasta valoare adaugata este apreciata in functie de persoanele de specialitate din domeniul respectiv, pentru care ar rezulta in mod evident respectiva idee. [Art. 11 (1), Legea 64/1991]

Astfel, o combinatie de doua elemente evidenta nu poate constitui o inventie decat daca aceasta a necesitat un efort intelectual sau depasirea unei prejudecati. Asadar, o cana careia i se ataseaza o lingurita in toarta, desi foarte convenabila, nu necesita un mare efort intelectual intrucat presupune o simpla executie –apostarea a doua elemente.

 

Aplicarea industriala a inventiei

 

Inventia este protejata printr-un brevet daca obiectul poate fi fabricat sau utilizat intr-un domeniu industrial [Art. 12 (1), Legea 64/1991]. Acest lucru inseamna ca inventia trebuie sa poata fi realizabila sau sa prezinta utilitate [Art. 48 (1), Regulament de Aplicare Lege 64/1998].

In mod normal utilitatea este vadita in momentul in care inventia se poate exploata in domeniu comercial.

Asadar, desi s-ar putea incerca brevetarea unei inventii ce presupune „prinderea de fantome”, intrucat domeniul comercial sau industrial legat de obiect lipseste, este putin probabil ca inventia ar putea fi admisa. Cu toate acestea, daca inventia este brevetata ca „joc”, atunci o anumita protectie ii poate fi acordata.

In concluzie, nu toate inventiile pot fi brevetate. Este necesara o atenta examinare a fiecarui caz in parte.

nc 3

Recomandare

nc 3Cum inregistrezi o marca

Marca reprezinta potrivit Legii Nr. 84 din 1998, Art. 2, orice semn susceptibil de reprezentare grafica care poate distinge produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altei intreprinderi….citeste mai departe

nc 3Ce contributii si impozite se platesc in cazul drepturilor de autor

In cazul in care a fost semnat un contract de cesiune de drepturi de autor sau chiar o conventie civila avand ca obiect drepturile de autor, se datoreaza impozit pe venit.e…citeste mai departe

nc 3Cum sa ajungi consilier in proprietate industriala

Conform OG 66/2000, Art. 1 (3) domeniul proprietatii industrial presupune: Brevete, Desene si Modele Industriale, Marcile de comert si de serviciu, Indicatiile de Provenienta, Geografice sau Denumirile de Origine…citeste mai departeLasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: