Ce impozit poti plati daca inchiriezi mai putin de 5 camere ?

12-01-16 Ligia Seceleanu 0 comment

Practica de a închiria camere turiștilor pentru perioade scurte și mai ales în zonele cu destinaţie turistică este una comună. Ca orice proprietar, ne punem întrebarea cum ieșim mai avantajos din punct de vedere al contribuţiilor și impozitelor plătite.

Prima întrebare pe care și-o pune oricine este dacă să plătească în sistem real (adică în funcţie de venitul net total efectiv realizat, chiar dacă se operează la început prin estimări și ulteriori prin regularizări) sau în sistem de norme de venit (adică pe baza unei sume predefinite).

Potrivit Codului Fiscal, Art. 83 (3) cei care închiriază mai puţin de 5 camere inclusiv, în locuinţele proprii, obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

Dacă închiriezi până în 5 camere inclusiv, în primul rând nu ai alte obligaţii de conducere a evidenţei fiscale sau de completare a Registrului de evidenţă fiscală.

Dacă ești proprietar și închiriezi mai puţin de 5 camere, atunci potrivit legii, datorezi un impozit pe venit stabilit ca normă anuală de venit – Art. 85 (1). Normele anuale de venit sunt publicate de către direcţia generală regională a finanţelor publice. Pentru 2016, normele anuale de venit for fi adoptate în curând.

Totuși, ai posibilitatea să optezi pentru un sistem de impunere reală, însă de obicei, acest lucru nu este recomandat pentru că se consideră ca per total costurile cresc (cei care fac această opţiune trebuie să plătească și contabilitatea).

Pe de altă parte, la o analiză atentă, observăm că suma de plată la impozit este aproape echivalentă și în cazul normelor de venit și in cazul unui sistem real, întrucât în cazul normelor de venit, trebuie să adăugăm în mod special și contribuţiile datorate de proprietari.- Art. 90, Cod Fiscal.

Metoda de calcul a impozitelor este simplă – impozitul este în ambele cazuri de 16%, doar că se aplică pe o bază diferită.

Pentru a vă da un exemplu, bazat pe normele din anul 2015 :

Proprietarul cu până în 5 camere inclusiv :

  • Dacă optează pentru sistemul real, ar plăti impozit pe venitul din activităţi independente.
    • Impozitul se calculează astfel : Venit brut-cheltuieli deductibile – contribuţii (care fac parte din cheltuielile deductibile)= venit net anual. Impozitul final = 16%* venitul net.
    • Rezultă astfel că impozitul poate fi diminuat dacă proprietarul justifică cheltuieli deductibile.
  • Dacă ar putea opta pentru venitul bazat pe norme de venit care se aplică la mai mult de 5 camere și ar fi spre exemplu situati într-un oraș din Judeţul Prahova :12 000 * 16% = 1920 lei.
  • Dacă plătește în sistemul în care este încadrat, atunci norma de venit pe anul 2015 a fost stabilită indiferent de localitate și de amplasamentul locuinţei la 10 800 lei. Impozitul anual datorat este deci de 1728 lei.

Atenţie ! Plata în sistem de norme de venit nu presupune și plata contribuţiilor sociale obligatorii care rămân datorate. – Art. 155 (e), Cod Fiscal.

CASS poate fi calculat pe baza normei de venit. CAS se calculează mereu în sistem real.

O reducere semnificativă pentru cei care aleg sistemul de plată pe bază de norme de venit provine din faptul că CASS poate fi calculat pe baza normei de venit. Art. 170 și Art. 174 din Codul Fiscal

Astfel, totalul de impozite și contribuţii obligatorii în cazul unui sistem bazat pe norme de venit se calculează astfel :

Impozitul anual (1728 lei) +CASS (5.5%* 10 800 lei) + CAS (26.3% din venitul declarat)=

= 2322 lei + CAS

 

Datele de depunere ce trebuie respectate pentru plata impozitului.

Până la data de 31 ianuarie 2016, proprietarii de până în 5 camere menţionaţi trebuie să depună declaraţia de venit estimat pe anul 2016 la fisc. – Art. 85 Cod Fiscal

Impozitul va fi astfel calculat aplicând o cotă de 16% din norma anuală de venit. O primă tranșă de 50% trebuie plătită până la data de 25 iulie, iar a doua reprezentând restul de 50% trebuie plătită până la data de 25 noiembrie.

Iată câteva din elementele de care trebuie să dispună orice proprietar de camere pentru a-și putea calcula obligaţiile fiscale.Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: