Cand trebuie autorizatia sanitar-veterinara pentru desfasurarea unei activitati de comert?

20-10-16 Ligia Seceleanu 0 comment

Orice comerciant care desfășoară o activitate, este supus obținerii unor autorizații, potrivit Hotărârii Nr. 573/2002. Cu toate acestea, doar în anumite cazuri îți trebuie Autorizația Sanitar-Veterinară (Autorizația emisă ANSV).

 

Ce este o autorizație ANSV?

Obținerea unei autorizații înseamnă că autoritatea competentă emite un act (fie pe bază de declarație pe proprie răspundere, fie pe bază de evaluare prealabilă) prin care certifică că îndeplinești normele minime legale de funcționare dintr-un anumit domeniu.

Fără autorizație, un comerciant nu își poate desfășura activitatea în mod legal.

ANSV este prin urmare actul care certifică cum că îndeplinești condițiile din perspectiva legislației sanitar-veterinare.

 

Cine trebuie să ceară autorizația sanitar-veterinară?

Doar acei comercianți care comercializează produse de origine animală au nevoie în principiu de autorizația sanitar veterinară. Exemplele sunt multe: de la fabrică de înghețată, până la un incubator gospodăresc sau laboratoare care fac cercetări pe animale.

Cu toate acestea, autorizația ANSV se eliberează pentru:

 • Cei care vor autorizație și nu declarație pe proprie răspundere (pedeapsa pentru o declarație falsă fiind de natură penală – fals în declarații)
 • Cei care trebuie să obțină obligatoriu autorizația sanitar-veterinară potrivit listei din Anexa 3.1 din Hotărârea Nr. 573/2002

Ceilalți NU trebuie să obțină autorizația sanitar-veterinară, ci să dea o declarație pe proprie răspundere cum că respectă legislația în vigoare și că, dacă ceva din obiectul activității lor se schimbă, vor aplica pentru autorizarea activității potrivit procedurii.

 

Cui ceri autorizația sanitar-veterinară?

Dacă ai un obiectiv de interes național, atunci autorizația va fi emisă direct ANSV centrală

Dacă ai un obiectiv de interes local, atunci autorizația se va emite de ANSV-ului din județul în care ai obiective în care desfășori activități supuse autorizației. Pentru fiecare sediu social sau sediu secundar, poți completa fie o singură declarație dacă sunt în același județ, fie mai multe, dacă sunt în județe diferite.

Pentru a afla unde sunt situat ANSV-urile, poți consulta lista de pe site-ul ANSV.

 

Ce acte îți trebuie când aplici pentru autorizația ANSV?

 • Cererea de înregistrare.
 • FIE Declarație pe proprie răspundere că nu te încadrezi într-una din situațiile din Anexa 3.1
 • FIE Dacă te încadrezi în Anexa 3.1:
  • Un memoriu tehnic (care conține destinația obiectivului, spațiile de care dispune, utilitățile minime de apă potabilă și canalizare, modalitatea de evacuare a deșeurilor, orice echipamente specifice),
  • Schiță tehnologică cu fluxul tehnologic al obiectivului ( adică modalitatea în care se vor realiza activitățile în funcție de spațiu).
  • Schiță de amplasare și proiectare pentru obiectivele nou-construite.
 • Taxa de autorizare, după caz.

Ce se întâmplă când ceri autorizația ANSV?

Dacă ai fost obligat să ceri autorizația, atunci ANSV îți va evalua sediul social și/sau sediile secundare. Dacă îndeplinești condițiile necesare, atunci îți eliberează autorizația și dacă nu le îndeplinești, nu vei primi această autorizare înscrisă pe certificatul de înregistrare.

În orice caz, orice refuz de autorizare trebuie motivat printr-un referat de evaluare.

Dacă nu îți desfășori încă activitatea pentru care ar trebui să fi autorizat, atunci poți da doar o declarație pe proprie răspundere, însă ești obligat să obții autorizația atunci când începi activitatea propriu-zisă.

Dacă nu ești obligat, atunci se semnează și ștampilează pe anexa la certificatul de înregistrare că funcționezi în baza declarației pe proprie răspundere.

 

Cât timp este valabilă autorizația ANSV?

Autorizația este valabilă atâta timp cât nu se modifică condițiile sanitar veterinare în baza căruia ai fost autorizat inițial.

Orice modificare, chiar și a fluxului tehnologic, va necesita obținerea din nou a autorizației.

Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: