Ai credit in valuta? Ai mai avea foarte putin pana cand s-ar ingheta cursul valutar

13-10-16 Ligia Seceleanu 0 comment
În data de 11.10.2016 proiectul de lege prezent pe băncile deputaților din 2014 a fost avizat favorabil de către Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci.

Dacă este adoptat, proiectul de lege ar presupune o serie de modificări aduse OUG Nr. 50/2010 pentru cei care au credite în valută, și, care, afectați de fluctuația monedei pe piață, nu își mai pot plăti ratele și optează pentru conversia acestora.

Adoptarea unei astfel de Legi ar întregi foarte bine peisajul deja existent (aceste dispoziții existând deja și fiind aplicabile doar în viitor – deci sunt excluse creditele în curs) pentru creditele imobiliare. Mai multe detalii poți afla aici.

Ce beneficii ar putea aduce proiectul?

 

 • Pentru creditele în monedă străină consumatorul va putea să opteze pentru conversia în monedă alternativă
 • Consumatorii vor putea rambursa anticipat creditele încheiate în valută prin plata în monedă alternativă
 • Băncile nu vor putea percepe comisioane și taxe suplimentare.
 • La momentul conversiei, Băncile îți vor simula graficul de plăți în ambele monede (dacă ar fi să rămâi la moneda inițială sau ulterior conversiei)
 • În 90 de zile de la intrarea în vigoare a Legii, toate băncile ar fi obligate să își schimbe contractele în derulare ca să integreze aceste dispoziții.
 • Băncile sunt obligate ca atunci când împrumutul este realizat pentru cumpărarea unui imobil, teren, construcție, reabilitare, consolidare sau extindere, să încheie actele adiționale cu calificarea corectă

ATENȚIE. Veștile bune sunt că proiectul de lege ar fi aplicabil contractelor în derulare. Rămâne însă de văzut ce înseamnă acest lucru și dacă cei care sunt executați silit prin diversele proceduri, vor putea obține o a doua șansă, întrucât, potrivit ultimei versiuni, chiar cei care ar fi executați ar putea beneficia de conversie, la cerere.

Ce chestiuni delicate ar putea face ca inițiativa să se întoarcă?

 

Potrivit actualei versiuni a proiectului de lege putem identifica următoarele problematici:

 • Cursul de schimb la care se efectuează conversia este cel utilizat de bancă atunci când este cerută conversia, dar numai dacă în contractul inițial nu a fost prevăzut un curs de schimb mai favorabil pentru împrumutat.
 • Cu toate acestea, există o propunere potrivit căreia cursul de schimb la care se efectuează conversia este cursul valabil la data încheierii Contractului de creditare. Acest lucru ar însemna prin urmare că s-ar reduce substanțial datoriile împrumutaților, convențiile de credit fiind readuse și blocate la cursul istoric în cazul în care s-ar efectua conversia.
 • Dobânzile, comisioanele și taxele vor fi recalculate potrivit ofertelor de creditare în moneda alternativă similare ale băncii la data cererii conversiei.
 • Doar consumatorii cu credite sub 250 000 de CHF ar putea beneficia de prevederile proiectului de lege.
 • Până când obținem forma finală a propunerii, s-ar putea totuși ca textul să mai sufere niște modificări. Rămâne astfel validă întrebarea privind cine sunt cei care vor obține dreptul de conversie și în ce măsură va fi eficace aceste drept.


Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: