5 idei esentiale intr-o cesiune de drepturi pe care nu iti permiti sa nu le cunosti

04-11-15 Ligia Seceleanu 0 comment

Nou:Înscrie-te acum la cursul de Mărci şi Drepturi de Autor şi află mai multe modalităţi de monetizare şi protejare a proprietăţii intelectuale! (MDA)

copyright vectorialDacă ai reușit să creezi o operă și să o și fixezi și pe un suport (o simplă idee nu poate fi protejată) poate este momentul să începi să te gândești cum să o exploatezi. În calitate de autor, trebuie să știi dacă cesiunea este varianta de contract cea mai bună pentru tine, sau dacă trebuie să apelezi la alte mijloace.

 

1.  Drepturile morale nu pot fi cedate, drepturile patrimoniale da.

În teorie, dreptul moral al autorului este inalienabil, deci nu poate fi înstrăinat, deci nici cedat (termen ce înseamnă a vinde folosit pentru pentru bunuri intangibile) Art. 11 (1), Lege Nr. 8/1996.

Există dezbateri totuși în privinţa unei adaptări a operei (spre exemplu în cazul în care scrii un roman și vrei să-l ecranizezi) care implică o înstrăinare și în cazul unei renunţări temporare la dreptul de paternitate, însă nu le vom discuta.

Drepturile patrimoniale însă pot fi cedate – parţial sau total –, -gratis sau contra unei sume de bani-, precum și prin donaţie sau renunţare Art. 39, Lege Nr. 8/1996

 

2.  Există două tipuri de cesiuni – una exclusivă și alta neexclusivă. Cesiunea exclusivă se vinde mai scump.

O cesiune exclusivă înseamnă că îi sunt acordate drepturile asupra operei tale unui cesionar. Autorul nu mai poate ceda opera altora și nu o mai poate folosi nici el. Art. 39 (4) Lege Nr. 8/1996

Cesiunea neexclusivă presupune posibilitatea unei vânzări către mai multe persoane – pe zone spre exemplu sau concomitent. Art. 39 (5) Lege Nr. 8/1996.

Mai mult, în cazul cesiunii neexclusive, te poţi opune oricărui alt transfer de drepturi realizat de către persoanele cărora le-ai transferat respectivul drept iniţial.

De reţinut este că trebuie să ceri mai mulţi bani pentru o cesiune exclusivă decât pentru una neexclusivă, având în vdere că în cesiunea exclusivă este vorba de o singură tranzacţie, iar tu nu vei mai putea să exploatezi opera pentru o anumită perioadă.

 

3.  Dacă cesionarul (persoana căreia îi cedezi opera) face cu mult mai multe beneficii decât remuneraţia pe care ai primit-o tu, poţi să-i ceri o sumă de bani în plus

În momentul cesiunii unei opere, întrucât cedezi doar drepturi patrimoniale și respectiv exploatarea lor, ai dreptul la o sumă proporţională cu ceea ce se obţine de pe urma lor. Astfel, remuneraţia negociată iniţial poate fi mult prea mică faţă de profitul obţinut de cesionar. Însă, pentru că este opera ta, te poţi adresa unei instanţe competente ca să îţi recalculeze preţul sau să opereze revizuirea contractului (transformând spre exemplu o cesiune exclusivă într-una neexclusivă).

Nou:Înscrie-te acum la cursul de Mărci şi Drepturi de Autor şi află mai multe modalităţi de monetizare şi protejare a proprietăţii intelectuale! (MDA)

4.  Dacă cesionarul nu exploatează opera corespunzător, poţi solicita desfiinţarea contractului.

Există anumite situaţii în care, spre exemplu, se achiziţionează o operă doar pentru a nu fi publicată (cazul unor concurenţi în bătăi de campanii publicitare sau al exploatărilor parazitare). Dacă ai căzut într-o astfel de capcană, sau chiar dacă, de bună credinţă, te-ai încrezut în capacităţile cuiva și nu s-au dovedit pe măsură, atunci beneficiezi de un fel de drept de retractare, ca și consumatorii. Bineînţeles, în cazul unui autor vorbim de drept la desfiinţarea contractului, dar numai în cazurile în care autorul, un terţ sau un caz de forţă majoră nu au condus la această situaţie de ne-exploatare.

Nu poţi renunţa  anticipat la dreptul de desfiinţare a contractului. Art. 47 (5), Lege Nr. 8/1996

 

5.  Orice contract de cesiune trebuie să prevadă care sunt drepturile cesionate, modalităţile, durata, întinderea și remuneraţia.

Contractul de cesiune nu poate fi dovedit decât prin înscris. Așadar, putem considera că acolo unde nu este înscris, se presupune că nu a existat cesiune iar cel care exploatează, exploatează ilicit.

De altfel, orice contract trebuie să prevadă care drepturi dintre cele patrimoniale sunt cedate, durata și teritoriul cesiunii, preţul cerut în schimb precum și cum vor fi exploatate. În lipsa acestora, contractul poate fi reziliat Art.41(1), Lege Nr. 8/1996.

 

Așadar, cele 5 reguli esenţiale îţi vor permite să știi care îţi sunt drepturile și cum poţi alege cea mai bună variantă pentru tine. Atenţie însă la redactarea contractelor, având în vedere anumite puncte care adesea sunt trecute cu vederea.
Nou:Înscrie-te acum la cursul de Mărci şi Drepturi de Autor şi află mai multe modalităţi de monetizare şi protejare a proprietăţii intelectuale! (MDA)Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: