Activitatile comerciale sunt interzise in cladirile cu risc seismic

18-11-15 Ligia Seceleanu 2 comments

red dotPreședintele Klaus Johannis a promulgat în data de 18 noiembrie 2015 Legea Nr. 282/2015. Legea modică Ordonanţa Guvernului Nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.

Măsura a fost cerută de urgenţă președintelui ca urmare a accidentului din Colectiv, în urma căruia autorităţile iau măsuri drastice. Doar în București din 374 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic aproximativ 109 prezintă pericol public.

 

După acţiunea de expertiză obligatorie  proprietarii au 30 de zile să trimită raportul autorităţilor publice competente.

Schimbarea este notabilă din acest punct de vedere. Chiar dinaintea acestei legi, proprietarii aveau obligaţia de a-și da seama dacă sunt vizaţi de lege și să parcurgă expertiza technică pentru a continua acţiunile necesare.

De acum, proprietarii trebuie să trimită concluziile Autorităţilor administraţiei publice locale competente dar și Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în termen de 30 de zile de la primirea raportului. Art. 2(1)b)

Obligaţia revine tuturor proprietarilor pentru orice fel de clădire, indiferent de forma de proprietate (publică sau privată, totală sau parţială), de destinaţie (rezidenţială sau nerezidenţială), categorie și clasă de importanţă.

 

În orice spaţiu public cu altă destinaţie decât cea de locuinţă care implică aglomerări de persoane și care se află într-o clădire cu risc seismic se interzic activităţile comerciale.

Indiferent dacă este vorba de activităţi permanente sau temporare, folosirea de astfel de spaţii până la securizarea lor în conformitate cu legea este interzisă. Atenţie – măsura vizează săli de spectacol, de expoziţii, de lectură, pentru comerţ, orice structură de cazare și alimentaţie publica.

 

De acum și blocurile de parter plus trei etaje sunt încadrate în acţiuni privind reducerea riscului seismic.

În general legea nouă tinde să cuprindă un nou număr de clădiri pentru care măsurile de protecţie și cele preventive devin obligatorii. Astfel, locuinţele mai mari de două etaje și parter vor intra în programele organizate de autorităţ pentru reducerea riscului seismic. În același timp se extind prin prevederi și regiunile geografice care sunt vizate de această legislaţie.

 

Noi sancţiuni sunt instituite de lege. Cei care nu interzic activitatea comercială în clădirile cu risc seismic săvârșesc contravenţii care se sancţionează cu amendă de până la 70.000 RON

Potrivit noilor modificări, proprietarii, pe lângă obligaţia de amplasare a panourilor de înștiinţare (în 60 de zile de la raportul tehnic) în clădirile cu risc seismic, trebuie să și le menţină pe toată durata până la începutul lucrărilor de intervenţie. Precizarea, deși normal ar fi fost subînţealeasă, este datorată practicii contrare, care, va fi de acum expres prevăzută de lege.

Toţi proprietarii care nu interzic activitatea în construcţiile vizate de lege cu risc seismic se expun unor amenzi de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei. Mai mult, emiterea autorizaţiei de funcţionare în acel spaţiu poate fi interzisă de către administraţia locală competentă.

Proprietarii sunt așadar obligaţi de lege să intervină drastic și urgent atunci când vine vorba de siguranţa publică. Măsurile. deși existau înainte de adoptarea schimbărilor, sunt acum urgentate printr-un stimulent agresiv dar eficace – interzicea funcţionării.

 

 

 

 Discussion

 • Cruceanu Calin

  Buna ziua, am o intrebare : la ce risc seismic al cladirilor face referire legea?
  Intrucat toate cladirile au risc seismic,mai mare sau mai mic, nu am inteles la care se refera. Din og 20/1994 am inteles ca este vorba despre cele incadrate in clasa 1 risc seismic, dar mai exista si 2, 3, 4 si cum am mentionat absolut toate cladirile au risc seismic, nu exista in lume cladire fara risc seismic!!!

  18-11-15 Răspunde
  • Poza de profil pentru Ligia Seceleanu
   Ligia Seceleanu

   OG 20/1994 se refera la toate cladirile, indiferent de clasa de risc seismic in care sunt incadrate. Potrivit Ordonantei aveti obligatia de a expertiza tehnic cladirea tocmai pentru a vedea in ce clasa se incadreaza. Daca vi s-a incadrat cladirea in clasa 1 de risc seismic trebuie sa realizati lucrari de interventie si sa le executati.

   Modificarea adusa de Legea 282/2015 (interzicerea activitatilor) se refera la ORICE fel de cladire atata timp cat nu a fost securizata contra actiunilor seismice.

   18-11-15 Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri ca acesta: